Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Véradásszervezés
Véradásszervezés

Tudnivalók a véradásról

E-mail Nyomtatás PDF

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500. 000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel félmillió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják a gyógyulásra váró betegek. Önt is várjuk a véradók táborába!

 

* * *

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.
 • Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg.
 • Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie
 • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe
 • A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
 • Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
 • A vér sejteket, (vörös és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, mely a vér folyékony része.
"Adj vért és ments meg három életet!"

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.
Véradás=Szűrővizsgálat
A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.
A véradás menete:
 1. Ön megadja személyi adatait a nyilvántartáshoz, kitölt egy kérdőívet egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!)
 2. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges (Figyelem! Csak az eredeti TAJ-kártya fogadható el, fénymásolat nem!).
 3. Elfogyaszt egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szerveztében.
 4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
 5. Kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!


A véradásra soha ne jöjjön éhgyomorral!

Segítségét előre is köszönjük!


További információkért keresse:

A Magyar Vöröskereszt Szervezetét: www.voroskereszt.hu

Az Országos Vérellátó Szolgálatot: www.ovsz.hu

 

 

KÖSZÖNJÜK A VÉRADÁST!
Forrás:  www.veradas.hu
Módosítás: ( 2010. október 25. hétfő, 12:19 )
 

Egészségsziget - 2010. szeptember 9.

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt  Baranya Megyei Szervezete 2010. szeptember 9-én (csütörtök)  11-18 óráig az EKF program keretében  Pécsett, a megújult Kossuth téren Egészségsziget rendezvényére szeretettel meghívja, melynek keretében egyéb más programok mellett az ország egyetlen véradókamionjában VÉRADÁSRA van lehetőség.


Adj vért és ments meg 3 életet!


 

Véradónaptárunk

E-mail Nyomtatás PDF

Éves véradónaptárunk összeállítása során a kitűzött célunk a lakossági 5 % véradási arány elérése. A megváltozott gazdasági környezetben egyre nehezebb a munkahelyeken véradókat toborozni, és ez új kihívások elé állít bennünket.

Olyan új szervezési módszerek kidolgozásán fáradozunk, amelynek során azokat a véradókat is megszólíthatjuk, akiknek csak munkaidőn túl van lehetőségük vérükkel emberéleteket menteni.

Tervezett donorszám

17100

Megjelent donorszám (jegyzőkönyv alapján)

15302

Megkezdett véradás

13550

Véradó események száma (jegyzőkönyvek darabszáma)

486

Új véradók száma

2194

Véradók számának aránya a megye lakosság számához viszonyítva

4,5%

Kitüntetett véradók száma összesen

746

Megyénkben a főiskolai – egyetemi hallgatók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a véradás, sok egyetemi rendezvényen vagyunk jelen véradással és egyéb programokkal egyaránt. Az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt 2009-2010 tanévben mi koordináltuk.

Módosítás: ( 2010. október 25. hétfő, 13:29 )