Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Választás 2021
Választás 2021
 • Választás 2021

  Választás 2021

   

  A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének 2021.06.22-én (Bikalon) megtartott tisztújításának tisztségviselői

   

  Megyei elnök: Kator György

  Megyei alelnök: Lukács Miklós

  Megyei Ifjúsági Elnök: Trapp Milán

   

  Megyei Vezetőségi tag: Dr. Buda Péter

  Megyei Vezetőségi tag: Dr. Gulyás Zsolt

  Megyei Vezetőségi tag: Mácsai Antal

  Megyei Vezetőségi tag: Till Zoltán

   

  Megyei Ifjúsági Vezetőségi tag: Orbán Éva

  Megyei Ifjúsági Vezetőségi tag: Böndök Zsófia

   

  Megyei felügyelő bizottság tagja: Pirkhoffer Antalné

  Megyei felügyelő bizottság tagja: Nagy Kálmánné

  Megyei felügyelő bizottság tagja: Böndök Zsófia

   

  Országos küldött: Balatoni Erika

  Országos küldött: Till Zoltán

   

   


   

  Választási útmutató - Gyakran ismételt kérdések

  Az alábbi rovatban a választási folyamattal kapcsolatban felmerült kérdésekre adott válaszokat lehet megtalálni, amelyek a Magyar Vöröskereszt Országos Választási Bizottságának hivatalos álláspontjának tekintendőek.

  Az ifjúsági tagok részt vehetnek-e a Magyar Vöröskereszt tisztújításában?

  Természetesen, minden olyan tag, aki szerepel a választási névjegyzékben az részt vehet a tisztújításban. Az Alapszabály nem tesz különbséget a tagság egyes formái között.

  A nyilvántartó megyei szervezet csak 2016-ban rögzítette a 2015 év végén felvett tagot. Részt vehet így a választási folyamatban az új tag?

  Amennyiben az illetékes megyei/fővárosi szervezet vagy a tag maga jelzi a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen ezt a körülményt 2016. január 31-ig és kéri a választási névjegyzékbe való felvételt, akkor részt vehet a választások során a tag. 2016. február 1.-től azonban nem tudjuk figyelembe venni a jelentkezést, mivel innentől elkezdődnek az alapszervezeti szintű tisztújítások, így a választási névjegyzék módosítására már nincs lehetőség.

  Hol van az szabályozva, hogy a megyei /fővárosi és országos tisztségviselők csak két ciklusig tölthetnek be egy pozíciót?

  A tisztségviselők újraválasztást a Magyar Vöröskereszt Alapszabálya tartalmazza. A két ciklusra vonatkozó korlátozás a 2008-as Alapszabály módosításba került be, ezért innen szükséges számítani a két ciklust (tehát ha valaki 2008-ban és 2012-ben is betöltött egy pozíciót akkor már 2016-ban nem választható ugyan arra a tisztségre). A 2012-es Alapszabály módosítás az általános szabályozást úgy pontosította, hogy a területi és a helyi (alapszervezeti) szintű tisztségviselőkre ez a korlátozás ne vonatkozzon, ezért ők újraválaszthatóak 2016-ban is.

  Kivonat a két alapszabály módosításból:

  2006

  18.§. Választás

  A tisztségviselők újraválaszthatóak és a választott tisztséget folyamatosan csak két egymást követően ciklusban tölthetik be.

  2012

  18.§. Választás

  A tisztségviselők újraválaszthatóak, azonban – a területi és helyi szervezetek tisztségviselőinek kivételével - és a választott tisztséget folyamatosan csak két egymást követő ciklusban tölthetik be.

  Azokra a megyei/fővárosi és országos tisztségviselőkre is vonatkozik a "két ciklusos" szabály akik időközi tisztújításon szereztek mandátumot?

  Az Alapszabály értelmében egy választási ciklus 4 év (17.§), a két ciklus két egymást követő teljes ciklusra vonatkozik, tehát az időközben megválasztott tisztségviselők újraválaszthatóak 2016-ban.

  Kikre vonatkozik pontosan a "két ciklusos" szabály?

  A szabály a megyei/fővárosi elnökökre, alelnökökre valamint az országos elnökre és alelnökökre vonatkozik.

  Abban az esetben ha egy alapszervezet az elmúlt évben nem működött és tagjai tagdíjat sem fizettek nagy valószínűséggel nem tudnak tisztségviselőket választani. Mi a teendő?

  Az illetékes területi szervezet (területi küldöttgyűlés) jogköre, hogy megszüntesse a működésképtelen alapszervezetet. Amennyiben ezt nem teszi meg, úgy célszerű tagrevíziót tartani.

  Mi történik akkor, hogy ha egy alapszervezetből egy tag sem kívánja vállalni az elnöki vagy titkári tisztséget?

  Ebben az esetben eredménytelen lesz a tisztújító taggyűlés és a Választási Szabályzat értelmében szükséges 180 napon belül pótválasztást tartani. Természetesen fenn áll annak a lehetősége is, hogy egy alapszervezet összeolvad egy másik alapszervezettel, ahol már vannak tisztségviselők.

  Ha van egy alapszervezet amely csak 18 éven aluliakból áll, ott hogyan választanak tisztségviselőket?

  Az Alapszabály értelmében csak cselekvőképes magyar állampolgár választható bármely tisztségre. A legtöbb ifjúsági alapszervezet kötődik valamilyen intézményhez vagy csoporthoz (pl. iskola) ahol van egy tanárelnök, szervező vagy vöröskeresztes kolléga aki viszont felnőtt, tag és aki így választható is. Amennyiben nincs ilyen felnőtt személy, úgy fennáll annak a lehetősége, hogy az Ifjúsági Vöröskeresztben töltenek be tisztségeket, hiszen az Alapszabály értelmében kivételt képeznek.

  Az alapszervezeti, területi és megyei/fővárosi szintű tisztújítások szavazólapjait hol szükséges megőrizni?

  Az alapszervezeti, területi és megyei/fővárosi szintű dokumentumokat is a megyei szervezetnél szükséges megőrizni. Az irattári terv szerint ezek a dokumentumok nem selejtezhetőek, 15 évet követően szükséges őket levéltárba adni. A Magyar Vöröskereszt Országos Választási Bizottsága ellenőrizheti ezeket a dokumentumokat.

  Meghívó - Választási Bizottsági Ülés

  Összevont Választási Bizottsági ülés: 2016. január 22.

  Választás 2016

  Az alábbi menüpontban a 2016. évi tisztújítási folyamattal kapcsolatos információk, közlemények, dokumentumok érhetőek el segítendő a választásokkal kapcsolatos tájékozódást a Magyar Vöröskereszt tagjai számára.

  A választási folyamat részletes szabályait a Magyar Vöröskereszt Alapszabálya, valamint a Magyar Vöröskereszt Választási Szabályzata tartalmazza, amelyek letölthetőek az alábbi linkeken:

  Magyar Vöröskereszt Alapszabálya
  Magyar Vöröskereszt Választási Szabályzata

   

  A Választási Szabályzat értelmében a választási folyamatról és a Kongresszus időpontjáról a Magyar Vöröskereszt elnöke közleményt ad ki.
  A közlemény az alábbi linken elérhető: Választási közlemény 2016

  Az Országos Választási Bizottság elnökét és tagjait, az Országos Vezetőség választja meg a Kongresszus időpontjának kitűzésével egyidejűleg.

  A 2015. december 18-ai ülésen megválasztott bizottság tagjai Barabás Dénesné Zsanett Budapest fővárosi tag, Polacsek Györgyi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tag, dr. Ráczné dr. Kassy Erzsébet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tag, dr. Tőke Alajos Zala megyei tag.

  A Bizottság elnöke Nagy Gábor Békés megyei tag.

  Magyar Vöröskereszt